Onderhoud
Nieuw product
Het wordt aangeraden om een ademautomaat minimaal een maal per jaar voor een servicebeurt aan te bieden bij een erkend servicecentrum.
Wij als erkend servicecentrum zijn bevoegd om het jaarlijks onderhoud of servicebeurt te verrichten aan de ademautomaten die wij in de winkel verkopen.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum:
Diving Planet Venlo is een erkend Dealer Servicecentrum van het volgende merken: Mares - Aqua Lung - Cressi Sub - Beuchat - Oceanic - Hollis.
Onderhoud van een ademautomaat is nodig na iedere duik. Een servicebeurt is aan te bevelen een keer per jaar of na 100 duiken bij een erkend servicecentrum als Diving Planet Venlo.
Hier volgen enkele tips voor het onderhoud van een ademautomaat na de duik.
Het is het beste om de ademautomaat met schoon leidingwater te spoelen terwijl er nog druk op staat. Op die manier wordt de tweede trap goed gespoeld zonder dat er vuil in de belangrijke componenten terecht kan komen. Spoel de eerste trap en laat water in het mondstuk van de tweede trap lopen en weer eruit door de uitademopeningen. Staat er geen druk op de ademautomaat, druk tijdens het spoelen dan niet de loosknop in. Drukt u wel op de loosknop, dan kan er vuil in de klepzitting komen met de kans op lekkage.
Ter voorkoming van verontreiniging van het filter en de eerste trap, mag er geen water in de luchtinvoer van de eerste trap komen. Plaats het stofkapje op het filter van de eerste trap en zet dit vast. Laat de ademautomaat goed drogen voordat u deze opbergt. Als de ademautomaat gedurende langere tijd aan het directe zonlicht wordt blootgesteld of op een vettige of stoffige plaats ligt, kunnen onderdelen beschadigd raken. Het gebruik van smeermiddelen is niet noodzakelijk. Gebruik deze niet bij het dagelijkse onderhoud.
Of uw ademautomaat goed werkt, hangt mede af van de manier waarop u deze onderhoudt.
Het wordt aangeraden de ademautomaat minimaal eenmaal per jaar voor een servicebeurt aan te bieden bij een erkend servicecentrum.
Wat gebeurt met mijn ademautomaat in een servicebeurt bij Diving Planet?
Wij als erkend servicecentrum zijn wij bevoegd om de jaarlijkse onderhoud of servicebeurt te verrichten van het merken van de ademautomaten dat wij in de winkel verkopen.
Stap 1.
De ademautomaat word helemaal uit elkaar gehaald zowel eerste, tweede trap en octopus. De metalen delen van de eerste en tweede trappen worden compleet gedemonteerd en in een ultrasound reiningingmachine schoongemak, dat is noodzakelijk om goed schoon te krijgen. De kuntstoff, plastieke en siliconen delen worden in water met zeep schoongemak. Middendruk en hogedruk slangen worden ook schoongemak, zowel de metalen als de plastieke delen.
Stap 2.
De componenten van de ademautomaat worden met lucht droggespoten om te voorkomen dat aan de binnenkant nog vocht inzit. Dan pas word de ademautomaat gemonteerd. De middendruk, hogedruk o-ringen, filters en onderdelen die zouden eventueel beschadig of verouderd kunnen zijn worden ook vervangen. De diafragma en de slangen worden met silicone spray ververs.
Stap 3.
De ademautomaat word dan op de eerste en de tweede trap afgesteld, de afstelling van een ademautomaat is heel belangrijk om een prettige ademcomfort te kunnen krijgen.
Stap 4.
Testen van de ademautomaat. Wat kost een servicebeurt bij Diving Planet? Een standard complete servicebeurt van een ademautomaat kost gemiddel 69.- euro inclusief BTW en standard onderdelen.
Extra onderdelen zoals hogedruk kleppen, hogedruk zittingen, slangen, diafragma of dergelijk niet standard onderdelen worden apart in rekening gebracht.
Heb ik garantie op een servicebeurt?
De ademautomaten die bij Diving Planet voor en servicebeurt zijn gewest hebben een garantie van ses maanden. De garantie word op de afstelling en ook op de onderdelen dat door ons zijn bij de laatste servicebeurt vervangen. Zou u uw ademautomaat tijdens deze periode lichter of strakker willen afstellen dan word dat kostenloos voor u gedaan.
Hoe lang duurt een servicebeurt bij Diving Planet?
Dat is afhankelijk van hoe druk is bij onze servicecentrum, normaal is 2 a 3 dagen. Wij raden altijd aan om eerst de ademautomaat in het zwembad te testen i.v.m. persoonlijk voorkeur voor de afstelling van de ademweerstand.
Hoe werkt een ademautomaat?
- Algemeen werkingsprincipe
Ademautomaten reduceren de cilinderdruk, ook wel inlaatdruk genoemd, tot een druk die geschikt is voor ademhaling. Bij moderne ademautomaten gebeurt dit via twee trappen die door middel van een slang met elkaar zijn verbonden. De eerste trap levert druk aan de tweede trap; deze gereduceerde druk blijft constant ondanks de aanzienlijke veranderingen die de inlaatdruk tijdens de duik ondergaat (deze daalt van 200/300 tot een paar tienden bar).
De tweede trap reduceert de druk tot omgevingsdruk en levert alleen lucht wanneer de duiker inademt. Beide trappen van de ademautomaat bevatten een interne klep. Wanneer de duiker inademt, wordt de druk in de trap verlaagd en ontstaat er een drukdifferentieel (er is geen sprake meer van balans) rond het membraan (het begin van de inademing). Het membraan wordt naar binnen gedrukt, raakt de hefboom en opent de klep van de tweede trap. Er stroomt lucht in de trap tot de drukbalans weer is hersteld (einde inademing).
- De eerste trap.
De tweede trap werkt alleen goed als de eerste trap lucht op een juiste en, wat belangrijker is, constante middendruk levert. Deze eigenschap is essentieel voor een optimale afstelling van de tweede trap en garandeert een optimale prestatie tijdens de gehele duik, ongeacht de druk in de cilinder. De eerste trappen zijn leverbaar met de volgende aansluitingen voor de afsluiter: - DIN 477/50 schroef (max. druk 300 bar) - Internationale CGA 850-beugel (max. druk 232 bar), conform de EN 250: 2000-norm.
- De tweede trap.
De tweede trap is bedoeld om lucht op omgevingsdruk te leveren en dan alleen als de duiker inademt. Zodra de duiker inademt, daalt de druk in de tweede trap, waardoor er een drukverschil aan weerszijden van het membraan ontstaat. Hierdoor wordt het flexibele membraan naar binnen getrokken, waardoor het op de hefboom drukt en de klep van de tweede trap losschiet. Door deze opening kan er lucht door de tweede trap en naar de duiker stromen. Dit gaat door totdat de duiker stopt met inademen. De druk in de tweede trap neemt vervolgens weer toe, waardoor het membraan weer in tegengestelde richting wordt geduwd en de klep weer op zijn plaats valt. De luchtstroom wordt gestopt.
Ademautomaten en koud water.
Ademautomaten kunnen in twee soorten gescheiden worden:
- Ademautomaten voor warm water - watertemperatuur hoger dan of gelijk aan +10°C (50°F).
- Ademautomaten voor koud water – watertemperatuur lager dan +10°C (50°F). Conform de EN 250: 2000-norm is er sprake van koud water als de temperatuur van het water lager is dan 10°C.
Als u een ademautomaat in koud water wilt gebruiken, dient u altijd een koud water kit laten monteren. Duiken in koud water (onder 10 °C) zonder speciale training en materiaal kan gevaarlijk zijn.
Aangezien het niet mogelijk is te voorkomen dat een ademautomaat onder alle omstandigheden niet bevriest, zelfs als is deze voorzien van een koud water kit, is ‘vastvriezen’ mogelijk. Als dat gebeurt, werkt de ademautomat mogelijk niet goed, wat ernstig gevolgen kan hebben. Om het risico zo klein mogelijk te houden, dient u een opleiding te volgen waarin u leert problemen die ontstaan door ‘vastvriezen’, te voorkomen en ermee om leert gaan.
1) Adem niet in en uit door de ademautomaat als u uit het water bent.
2) Druk de op de waterloosknop alleen in als u onder water bent, en dan alleen heel rustig en heel kort.
Prijzen losse delen servicen:
- Ademautomaat eerste trap servicebeurt.....................................45.- euro
- Ademautomaat tweede trap servicebeurt....................................19.- euro
- Octopus servicebeurt...................................................................19.- euro
- Console servicebeurt...................................................................15.- euro
- Afstellen ademautomaat..............................................................19.- euro
- Inflatorslang...................................................................................10.- euro
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
De gemiddelde prijs voor het standaard servicen van een ademautomaat is ongeveer 89.- euro
Wij bieden 6 maanden garantie op de servicebeurt en afstelling van uw ademautomaat.